Artur Rakowski - Po męsku o zdrowiu

Oliwnik baldaszkowy – mały, wielki krzew

Oliwnik baldaszkowy – mały, wielki krzew

W ostatnim czasie sporo mówi się o konieczności spożywania świeżych owoców i warzyw każdego dnia. Nic więc dziwnego, że nowa piramida żywienia kładzie nacisk na zrównoważoną i różnorodną dietę, zachęcając do spożywania większej ilości warzyw, owoców, orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Ich odpowiednia podaż  jest kluczowa w bilansowaniu diety małego dziecka. Od niej bowiem zależy często bezpośrednio kondycja błon śluzowych i układu immunologicznego, a więc struktur, które odpowiadają adekwatną odpowiedź organizmu dziecka na kontakt z patogenem. Niedawno w Polsce pojawił się w sprzedaży zupełnie nowy surowiec immunostymulujący – oliwnik baldaszkowy. I o nim dzisiaj napiszę kilka zdań.

Partnerem tego wpisu jest LIOFORTE – producent polskich, owoców liofilizowanych premium przetwarzanych w całości, bez użycia mikrofal. Nasza wspólna akcja edukacyjna w ramach “Owocu miesiąca”  wiosną i jesienią to już tradycja. W ramach naszych działań ja dzielę się z Wami wartościową wiedzą, a wy korzystacie ze specjalnie przygotowanego kodu rabatowego ARTUR15LIOFORTE. Tym razem nie ma żadnych dodatkowych warunków i “haczyków” – rabat obowiązuje na cały asortyment owoców, jest wyższy niż standardowe 10% i w koszyku wcale nie musi znaleźć się owoc miesiąca. Takie warunki mogą się nie powtórzyć! Korzystajcie – macie na to cały luty!

Jakie są opinie o tioforte?

 

Dzieci oczekują urozmaicenia diety

Rozmawiając z Wami często spotykam się z problemem małego urozmaicenia codziennego żywienia dzieci. I nie chodzi nawet o urozmaicenie w rozumieniu zróżnicowanej, zbilansowanej diety, bo z tym w polskich domach jest coraz lepiej. Mam raczej na myśli sytuacje, gdy dieta jest zbilansowana, ale maluchy zaczynają narzekać na powtarzające się dania. Dotyczy to szczególnie przekąsek między posiłkami. Moi chłopcy choć mają dobrze urozmaiconą dietę zwracają mi czasem uwagę, że do lasu znowu zabieram zawsze sprawdzony zestaw przekąsek –  liofilizowaną malinę, twarożek i termos z ciepłą ziołową herbatą. A im się już jedzenie malin, jeżyn, czarnej porzeczki i bananów zwyczajnie zaczyna nudzić. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że podobnie jak w przypadku dorosłych również wśród dzieci można znaleźć osoby, które wolą sprawdzone przekąski, nie przepadają za zmianami, a wręcz boją się próbowania nowych rzeczy. Nie mniej jednak pokazywanie nowych rzeczy i zachęcanie do ich próbowania to ważny element nauki naszych pociech zdrowego i sprzyjającemu dobrostanowi odżywiania.

Oliwnik baldaszkowy – nieznany krzew o szerokiej aktywności prozdrowotnej

Jeśli więc mamy już powoli po kokardy jabłek, malin, jeżyn i bananów możemy spróbować czegoś zupełnie nowego – a mianowicie owoców oliwnika baldaszkowego (Elaeagnus umbellata). Oliwnik baldaszkowaty, został sprowadzony do Ameryki Północnej w 1830 roku z Chin i Japonii. Jego żółte i czerwone owoce stanowią pożywienie dla ptaków, dzięki czemu krzew łatwo rozprzestrzenił się globalnie, włączając w to Europę.

oliwnik lioforte

Dlaczego warto spróbować owoców oliwnika baldaszkowego?

Zanim zabiorę się za wypunktowywanie składu fitochemicznego oliwnika i pochylę się nad jego właściwości prozdrowotnymi, chciałbym zachęcić Cię do jego spróbowania używając innego argumentu. Warto sięgnąć po owoce oliwnika przede wszystkim dlatego, że jest to krzew bardzo mało wymagający. A to oznacza to, że jego uprawa nie wymaga stosowania nawozów, a on sam jest bardzo odporny na zanieczyszczenia powietrza. Co więcej oliwnik baldaszkowy ma zdolność samonawożenia i świetnie nadaje się do rekultywacji gleb.

Co znajdziemy w owocach oliwnika?

Drobne, podłużne, żółto-czerwone owoce zawierają przede wszystkim sporo flawonoidów, fenoli, alkaloidów i steroli. Ze składników mineralnych na uwagę zasługuje wysoka zawartość potasu, sodu, fosforu, wapnia i magnezu. Jeśli chodzi o makroskładniki to jak na prawdziwy owoc przystało znajdziemy w nim sporo fruktozy, glukozy, białka oraz kwasów tłuszczowych (kwas palmitynowy, oleinowy i lignocerowy).

Poczciwy pomidor chowa się przy oliwniku

Dojrzały, soczysty pomidor po przetworzeniu uchodzi za jedno z najlepszych źródeł silnego przeciwutleniacza, jakim jest likopen. Tymczasem miąższ owoców oliwnika zawiera nawet kilkunastukrotnie wyższe stężenie likopenu (ok. 60mg/100g) od owoców pomidora (3-5 mg/100g).

Likopen to substancja, która odgrywa rolę wychwytywania reaktywnych form tlenu, detoksykacji i hamowaniu procesów proliferacyjnych. Z kolei flawonoidy, takie jak kwercetyna obecna głównie w oliwniku, mają zdolność regulowania zmutowanych genów oraz zatrzymywania cyklu komórkowego w przypadku nowotworów złośliwych. W oliwniku, kwercetyna pełni funkcję antyproliferacyjną, co podkreśla jej potencjalne korzyści zdrowotne.

Nie bez powodu więc liczne badania na zwierzętach wskazują, że ekstrakty z oliwnika hamują czynniki biorące udział w procesie onkogenezy. Wykazano, że te ekstrakty przeciwdziałają proliferacji komórek nowotworowych białaczki i raka nabłonka płuc u ludzi. Dodatkowo, ekstrakt z nasion owoców oliwnika zmniejsza żywotność komórek raka jelita grubego. Wyniki jednego z badań na szczurach sugerują także, że wodny ekstrakt z owoców oliwnika działa chemoprewencyjnie wobec pierwotnego raka wątroby.

Oliwnik chroni błony śluzowe

Z punktu widzenia odporności bardzo ważną aktywnością oliwnika jest zdolność regeneracji i ochrony błon śluzowych. To one bowiem często stanowią pierwsze miejsce kontaktu organizmu z drobnostrojami. Ich dobra kondycja więc warunkuje szybką i skuteczną odpowiedź  malucha na czychające zagrożenie. Taniny zawarte w oliwniku przyspieszają proces gojenia uszkodzonych tkanek. Świadczy o tym fakt, że dzięki oliwnikowi wzrasta stężenie jednego z substratów niezbędnych w produkcji włókien kolagenowych – hydroksyproliny. Coraz więcej ośrodków badawczych próbuje wykorzystać oliwnik w leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej i żołądka.

Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Oliwnik baldaszkowy zawiera także wiele związków o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwzapalnym porównywalnym do niektórych leków NLPZ (jak choćby ibuprofen). Za takie działanie odpowiadają flawonoidy oraz terpeny.

Jak włączyć oliwnik do diety?

Owoce oliwnika dojrzewają już we wrześniu, osiągając jednak najwyższą jakość smakową pod koniec października. Plony przybierają różnorodne kolory, od czerwieni do żółci, zależnie od odmiany. Co ciekawe największą ilość składników przeciwutleniających (m.in kwercetyny) można uzyskać poprzez przetworzenie owoców w pierwszych 10 dniach października. Dlatego też ten okres jest uważany za optymalny czas na zbieranie plonów.

oliwnik liofilizowany

Oliwnik możemy włączyć do diety:

  • spożywając świeże owoce
  • wybierając owoce liofilizowane bezpośrednio po zbiorze
  • przygotowując dżem lub konfiturę z oliwnika
  • pijąc sok albo smothie z owocami oliwnika

Oliwnik baldaszkowy warto uprawiać w ogrodzie. Łatwo znosi niekorzystne warunki środowiskowo-glebowe, a jednocześnie ma piękne srebrzyste liście i apetyczne, soczyste owoce. Jak wspomniano oliwnik sam siebie nawozi – wiążąc azot z powietrza w swoim systemie korzeniowym.

Liofilizowane owoce oliwnika w portfolio Lioforte!

Przez cały luty możecie zdobyć w sklepie Lioforte limitowaną wersję liofilizowanych owoców oliwnika. Przez 4 tygodnie oliwnik będzie bowiem “Owocem miesiąca”. Jeśli jesteś tutaj po raz pierwszy i pierwszy raz spotykasz się z Lioforte, chciałem tylko nadmienić, że producent ten  liofilizuje owoce zgodnie z podejściem premium, obowiązującym dla całego ich portfolio:

  1. czyli pochodzenie owoców jest polskie, z małych nieprzemysłowych plantacji,
  2. owoce są zebrane w szczycie sezonu (owocowanie i zbiór  oliwnika przypadają na jesień),
  3. surowiec poddany jest tylko i wyłącznie procesowi liofilizacji premium, bez żadnych dodatków (smakowych, konserwujących, zwiększających objętość itp.) oraz bez użycia mikrofal.

Pamiętaj, że korzystając  ze specjalnie przygotowanego kodu rabatowego ARTUR15LIOFORTE obniżysz wartość swojego koszyka o 15%.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o liofilizacji, jej zaletach oraz tym jak wykorzystać owoce liofilizowane w diecie dziecka zapraszam Cie do lektury poniższych wpisów:

  1. Dlaczego podaję swoim dzieciom owoce liofilizowane?
  2. Jak jeść owoce liofilizowane, żeby się nie nudziły dzieciom?
  3. Jak zdobywamy owoce dla naszych dzieci zimą?
  4. Polski cud na odporność – najnowsze badania + komentarz
  5. Czym wyróżnia się malina złota? 

Podobne wpisy

Chcesz być na bieżąco? Dołącz do newslettera

Wszystkie treści przedstawione na arturrakowski.pl mają jedynie wartość informacyjną, edukacyjną i przedstawiają osobiste opinie autorów. Pod żadnym pozorem nie mogą zastąpić indywidualnej porady farmaceutycznej, lekarskiej, położniczej, psychologicznej, ani żadnej innej. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności.